30ος Χρόνος Bioshop! Βιολογικά Προϊόντα για Όλους [T] 2102220519 & 6981986209
Κάρυ
Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μίγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μίγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα. Τα πιο σημαντκά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ.
Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.
Όπως αναφέρθηκε, σε πολλές κουζίνες της Ανατολής μαγειρεύουν σχεδόν τα πάντα με κάρυ. Στη Δύση, προτιμάται κυρίως στο ψάρι και το κρέας και φυσικά στο ρύζι. Για να φτιάξουμε δικό μας κάρυ, σοτάρουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και μετά τα πολτοποιούμε στο γουδί ή το μπλέντερ. Μην ψήνετε το κάρυ για πολύ ώρα, γιατί καίγεται γρήγορα και πικρίζει.
Αποθήκευση
Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό (ή σκιερό), ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, έτσι ώστε να διατηρείται η ποιότητα, το άρωμα και η γεύση τους. Οι συσκευασίες αποθήκευσης πρέπει να είναι άοσμες. Τα μπαχαρικά εύκολα απορροφούν άλλες μυρωδιές, γι αυτό καλό είναι να μην αποθηκεύετε ένα μπαχαρικό σε δοχείο που έχει αποθηκευτεί προηγουμένως κάποιο άλλο. Τα μπαχαρικά δεν θα πρέπει να παραμένουν πολύ καιρό συσκευασμένα, γιατί αλλοιώνεται η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους. Ένα μπαχαρικό έχει πια χαλάσει όταν έχει χάσει το άρωμα και τη γεύση του. Είναι λάθος να αποθηκεύουμε τα μπαχαρικά μας κοντά ή πάνω από την κουζίνα που μαγειρεύουμε, αφού η ζέστη και η υγρασία είναι οι χειρότεροι εχθροί τους. Η ιδανική αποθήκευση είναι σε αεροστεγή δοχεία σε σκοτεινούς, κρύους και ξηρούς χώρους. Ο μέσος όρος ζωής ενός μπαχαρικού είναι περίπου 12 μήνες, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να χάσει τα αρώματά του.
Συνιστάται στους πελάτες να ελέγχουν τη συσκευασία του προϊόντος για διατροφικές πληροφορίες και προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα πριν από την κατανάλωση, καθώς οι πληροφορίες του προϊόντος υπόκεινται σε αλλαγές μετά τη δημοσίευση. Θα πρέπει πάντα να διαβάζετε την ετικέτα του προϊόντος για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία. Πληροφορίες αλλεργιογόνων μπορείτε να βρείτε τονισμένα στη λίστα συστατικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
![]() οι αποστολές στην Αθήνα γίνονται με την FISCOURIER |
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
|
ΚΥΠΡΟΣ
|
Παραδόσεις γίνονται μόνο τις εργάσιμες καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) με ελάχιστο όριο 20,00 ευρώ ανά παραγγελία.
|
Το περιεχόμενο του www.bioshop.gr, δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. >>> περισσότερα >>>